Napi Művészet

Napi Művészet

Fotók egy 160 éves kamerával

2023. március 06. - salpar

Giles Clement Nashvillei fotós fogott egy több mint 160 éves fényképezőgépet és egy olyan módszert (a ferrotípiát) használt, amit az 1860-as években gyakoroltak leginkább." Mindegyik kép 10 perc alatt készült el, és rengeteg fényre volt szükség, és bár már 16 éve fotózok reggeltől estig, még mindig felmegy bennem az adrenalin, ha egy jó képet csinálok." 

ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement

 

 

 

 

ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement

 

 

ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement ferrotípia fotó fotóművészet Giles Clement

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr6818064832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2023.03.07. 10:58:24

nagyon jók a képek! Viszont nem igazán tudom elhinni, hogy ilyen éles képeket 10 perces expozícióval egy 160 éves objektívvel most tudnak készíteni. Nézd csak meg a cigifüstöt.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2023.03.07. 22:14:39

Ez nem ferrotípia, hanem ambrotípia. Hasonló technika, csak a ferrotípia eleve fémlapra felvitt fényérzékeny anyagról szól (ezért ferro) és negatív eljárás alapvetően. Az ambrotípia direkt pozitív eljárás, ami üveglapra készítenek, majd fekete anyagra (papír/vászon, vagy eleve feket lemez) tesznek. Az usákok és az angolok a rájuk jelemző felszínességgel keverik a kettőt. Lásd: hu.wikipedia.org/wiki/Ambrot%C3%ADpia
Ezt technikát ma is sok művész használja az egész világon, nálunk is vannak páran...

@Kedélyes Paraszt: A cikk írója, fodítója nem fogalmaz pontosan (mert nyilván nem ért hozzá): maga a fénykép elkészítésének folyamata tart sokáig, azaz az előkészítés, exponálás, előhívás, szárítás. Egy kép kb. 10-15 perc, ha minden elő van készítve és gyakorlott a fényképész. A füstöt pedig azért lehet látni, mert itt a sok fényt (tényleg sok fény kell hozzá) nem a megvilágítási idő növelésével (ami egyébként régen volt, de akkor is csak 30-40 s), hanem a fényerő növelésével, konkrétan nagyon erős műtermi vakukkal érik el. A vaku pedig rövid ideig világít, és szépen kirajzolódik a füst.

Éles fényképet pedig már az akkori objektívek is adtak, ez kb. az 1840-es évektől nem volt gond. Lásd a magyar Petzvál József objektívjét, ilyeneket ma is használnak sokan hasonló fotók készítéséhez.
süti beállítások módosítása